Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Rév

Remény. Élet. Választás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Neked MUNKA, nekem ÁLOM

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” egy viszonylag új program Magyarországon, amely lehetőséget nyújt fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára egy nyílt nap keretében.

A „Neked MUNKA, nekem ÁLOM” egy viszonylag új program Magyarországon, amely lehetőséget nyújt fogyatékkal élő emberek és a munkáltatók kötetlen találkozójára egy nyílt nap keretében. Az Írországból indult „Job Shadow Day”, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhetik és kipróbálhatják milyen is lehet az „álommunkájukban” dolgozni.

A program célja nem a munkaközvetítés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A tapasztalatok ugyanis azt támasztják alá, hogy a fogyatékossággal kapcsolatos félelmek, bizonytalanságok a legsikeresebben a személyes kapcsolódások által oldhatók.

A speciális nyílt napon (országszerte május 30. és június 2. között) a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthettek egy napot egy számukra érdekes, általuk választott munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatták álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda (mentor) fogadta a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követhette nyomon a jelentkező.

Az első Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap a Salva Vita Alapítvány szervezésében 2015 tavaszán valósult meg Budapesten 15 helyszínen. Nagy öröm, hogy ez a program 2017-re országos méretűre bővült, idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatása révén mind a 19 megyében és Budapesten is megszervezésre került. A cél, hogy legalább 200 fogyatékos ember próbálhassa ki magát 200 különböző munkahelyen a különleges nyílt nap keretében.

Fejér megyében a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány vállalkozott arra, hogy a program keretén belül 11 fogyatékkal élő személyt 11 munkáltatóval kapcsolatba léptessen a program céljának megvalósítása érdekében. A fogyatékkal élő fiatalok álommunkái széles spektrumon mozognak: cukrásztól elkezdve egészen autószalonban dolgozó értékesítő munkatársig. Már a program kezdeti fázisában, az interjúk felvétele és a jelentkezési lapok kitöltése alatt a fogyatékkal élők lelkesedése átragadt a munkatársakra is. Jó látni a csillogást a szemükben, a várakozás örömét, az izgalom szinte tapintható jelenlétét.

Hogy néz ki egy tipikus Neked MUNKA, nekem ÁLOM! Nap?
• Találkozás, köszöntés a munkahelyen
• A munkahely rövid bemutatása
• A fogyatékos résztvevő bemutatkozása
• Körbevezetés a munkahelyen, konkrét munkakör feladataiba bepillantás, kérdések és válaszok
• A belső mentor személyes története
• Szünet, ahol egy szokásos kávészünetben is részt vehet a látogató, találkozhat más kollégákkal, beszélgethet velük kötetlen formában
• A belső mentor napjának követése („shadowing”) – a fogyatékos résztvevő „árnyékként követi” a belső mentort munkája közben, aki igyekszik őt minél több feladatba bevonni, minél többet megmutatni számára a napi feladatokból.
• A nap lezárása


A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM elnevezésű program sajtótájékoztatóján Spányi Antal püspök, karitász elnök a sajtó munkatársainak elmondta: „Nem a szavak a szólamok szintjén kell bátorítani és felemelni azokat, akik támogatásra szorulnak, hanem a tettek mezején. Sokan élnek köztünk olyanok, akik egyedi képességekkel rendelkeznek, akadályoztatva vannak életük bizonyos területein, de a személyi méltóságuk így is teljes és megkérdőjelezhetetlen.” A püspök arról is beszélt, a befogadó munkáltatóknak és a programban résztvevőknek ajándék ez nap, a kölcsönös megajándékozottság örömét élhetik meg általa.

Nagy Lajosné igazgató felidézte a fehérvári karitász elmúlt 10 évét, amikor lehetőségük nyílt a megváltozott munkaképességűek támogatására nyílt munkaerő piaci elhelyezésükben. Munkájukat forráshiány miatt nem folytathatják, de az ilyen jellegű projektekben örömmel részt vesznek.
Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó az eseményen elmondta: ez kezdeményezés egy napra összehozza a munkaerő piaci szolgáltatókat és a fogyatékos embereket. A program résztvevői elmehetnek egy olyan munkáltatóhoz, ahol kipróbálhatják magukat álmaik munkakörében. Ennek a napnak a lényege, hogy rámutasson arra is, hogy a fogyatékos emberek a munka világára pozitív hatást gyakorolhatnak.

Értékesítő, mozdonyszerelő, állatgondozó, riporter, cukrász. fociedző, ápoló, konyhai kisegítő, előadó művész – ilyen álommunkák szerepeltek az értelmi-, látás-, hallás- és mozgássérült fiatalok listáján, vagy legalábbis ilyenekkel jelentkeztek a kampányra, amellyel a fehérvári cégeknél egyetlen napra valóra vált az álmuk. Turcsiné Molnár Mária kiemelte, hogy 33 bevont fogyatékos személyből 22 főt tudtak 18 munkáltatónál elhelyezni ezen a nyílt napon.

Magyar László az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének és Támogatott Lakhatásának vezetője a tájékoztatón bemutatta a házban lakók életét. Elmondta, a különleges képességű fiatalok, naponta okoznak pozitív meglepetést egyediségükkel a munkatársaknak.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM program székesfehérvári tájékoztatóján a munkáltatók részéről Sturcz Zénó, a Sturcz Kft. ügyvezetője szólalt fel, aki nem csak a személyes érintettség okán lépett be a projektbe. Mint elmondta a cégük hitvallása, hogy a sérült embereket képességeikhez mérten támogassák és segítsék.

A sajtó előtt Poscher Zsolt a Szent Kristóf Ház egyik különleges képességű fiatalja is bemutatkozott, aki gyermek kora óta nagy érdeklődéssel viseltetett a mozdonyok iránt. A szervezők segítségével lehetősége nyílt a MÁV egyik szerelőcsarnokában tölteni a napját.

A kiválasztott székesfehérvári álommunkák igazán változatosak voltak. A program egyik résztvevője, Gartai István, nagy örömmel jelentkezett a felhívásra, mert szerette volna kipróbálni magát az autópiac világában. Így jutott el ügyintézőnek egy autóértékesítő céghez, a Berta-Vadász Kft-hez. A tulajdonos ügyvezető Berta László a helyszínen úgy nyilatkozott, meglepő volt számára az az érdeklődés és személyes odafigyelés, amelyet a vendégük részéről tapasztalt.

A program egy másik résztvevője a Kék Elefánt Nyomda jóvoltából grafikai szerkesztőként próbálhatta ki magát. „Mindig nagyon érdekelt, hogyan készülnek a grafikai kiadványok, mivel én magam is montázs képekkel foglalkozom.” – mesélte el kérdésünkre Szabó Anna, akinek már kiállítása is nyílt számítógéppel szerkesztett alkotásaiból.

Nagy Lóránt az Egyházmegyei Stúdió riportereként tölthetett el a napot. Ő készített interjút a programban résztvevő munkáltatókkal és fiatalokkal.
A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés szemléletformálódást indíthat el, újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.
A projekt megálmodói így szerették volna felhívni a munkáltatók figyelmét a lehetséges munkavállalókra, lehetőséget teremteni, hogy a fogyatékos munkavállalók és a cégek képviselői személyesen is megismerjék egymást. A projekt egyik célkitűzése az is, hogy megyénként 2 személyt a nyílt munkaerő piacon elhelyezzenek a kezdeményezés jóvoltából.

 

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Salva Vita Alapítvány támogatja.
További információ a program részleteiről: http://nekedmunka.hu

Bertáné Pintér Katalin és Sinkovicsné Máté Hortenzia

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008