Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Addiktológiai konzultáció a RÉV Szolgálatnál

A szenvedélybetegség a modern korunkban létezés általános jelensége, variációi szinte naponta bővülnek, ahogy a fogyasztás lehetősége is napról-napra újabb termékekkel és lehetőségekkel bővül.

 

Két nagy csoportba osztható az addikció, ez a kémiai és a viselkedési függőség.

  • A kémiai függőség ismét tovább bontható, legális és illegális drogokra.

Pl. az alkohol a koffein és a nikotin társadalmilag elfogadott, fogyasztása mértékkel nem sért semmiféle törvényt. A gond az addikció, /hozzászokás/ kialaklásával kezdődik, míg az illegális drogok esetében már a birtoklás, és kipróbálás ténye is következményekkel jár.

  • A viselkedési függőség, pl. a kóros táplálkozási szokások, túlzott játék, internet használat.

A RÉV-ben lehetőség van mindkét csoportba tartozó kliensek fogadására.

Elsőként említenénk a kliens fizikai és szellemi erőnlétének vizsgálatát, fizikális orvosi vizsgálat, tápláltság, vérnyomásmérés, vércukor szint mérése, háziorvosi szolgálat bevonása a társbetegségek kezelése szempontjából, a környezet feltérképezését amiben a kliens él, támogató személyek és intézmények, szükség esetén kórházi kezelés.

A konzultáció három fő területe közül a legfontosabb a motivációs beszélgetés, majd a a bizalom kiépítése a klienssel, a tagadás és önbecsapás állapotának felazítása. Ez kb. 3-5 alkalom.

A következő az énerősítés és konfliktus kezelés, alternatívák keresése. Identitás építés és a valamitől megválás.

Mit adunk helyette? Egy elfogadó, támogató közösséget.

/tanácsadás, felvilágosítás a számukra legmegfelelőbb önsegítő közösségekhez csatlakozásról/

Fontos a feszültségoldás és a megvonási tünetek kezelési lehetőségéről tájékoztatni a klienst. Lehetőség szerint meghallgatni a kliens környezetében élők véleményét. A kapcsolati játszmák feltérképezése.

Ez a fázis egy hosszú folyamat, a veszteség érzésének átélése, majd nyitás egy új felé, az agresszió és öndestrukció ismételt megélése mind a kliensre, mind a konzultánsra nagy terhet ró, ezért igen fontos a folyamatos szupervízió, amire a RÉV-ben lehetőség van.

A harmadik, a visszaesés megelőzése kérdésével kapcsolatos tájékoztatás, a jelek felismerésének megtanulása, a hozzátapadó bűntudat és szégyen feloldása, hiszen csak “az esik vissza aki már egyszer átlépett egy gödröt”.

Ez a fázis tart a legtovább, hiszen a kliens néha hónapokra elmarad, a következő alkalmat az egyéni vívódása és a környezeti nyomás - pl a család szemrehányása, vagy ellenkezőleg az addiktív magatartás fenntartása “minek oda menni, látod, hogy nem változott semmi” - jellemzi.

Ezek után kezdődhet az igazi terápiás munka, ami a RÉV-ben családterápia, csoportterápia, hozzátartozói csoport, Gamma Gt önsegítő csoőrt, NA, GA, autogén tréning, segítés a munkahely keresésben, önéletrajz írásban, ..stb.

Legfontosabbnak mégis azt emeljük ki, hogy a RÉV egy hely, ahol elfogadnak olyannak amilyen vagy, megtanulhatsz úgy szabályok közt élni és alkalmazkodni, hogy közben nem érzed magad elhagyatottnak, magányosnak és nincs“állandó kényszeres megfelelés”

Részvétteli, de konfrontatív és mindenek előtt hiteles, az érzelmekre pozitívan reagáló konzultáns utat nyithat a kliens és a család számára.

Végül igen fontos az utókövetés fázisát.

A tartós absztinencia fenntartásában a folyamatos pozitív visszajelzés nagy jelentőségű, továbbá az a tudat, hogy tartozik a kliens valahová ahol már egyszer segítettek neki, ez biztonságot ad a számára.

Tapasztalatunk szerint a már több éve absztinens kliensek is időnként felkeresnek egy-egy beszélgetésre, néha az újonnan felmerült élethelyzetről, de sokszor a sikereikről számolnak be.

Továbbá az utánkövetés fontos a végzett munka hatékonyság mérésének szempontjából is.

Bár az addiktológiai konzultáns munkája korántsem hasonlítható sikerekben pl. a plasztikai sebészéhez, de a RÉV-ben kialakult szellemiség, kollegialitás, és a rendszeres szupervízió megkönnyíti ezt a tevékenységet.

 

Jelentkezni lehet:

Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
1115 Budapest, Bartók Béla út 96.
e-mail: caritas.revbp@mail.datenet.hu
Telefon: (06-1) 466-44-55

 

A programot az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatja. Pályázati azonosító: KAB-FF-13-A-13326.

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008