Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Beszámoló a pszichoedukációs képzésről

Befejeződött a határon túli szakemberek pszichoedukációs csoportvezető képzése, amelynek központjában társkapcsolatok állt.

A Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata hat évvel ezelőtt kezdte te el pszichoedukációs foglalkozások tervezését és megvalósítását, több területen is, melyek közül kiemelt fontosságú a párkapcsolat, a harmonikus együttélésre megvalósítására való felkészítés.

Az idei év első felében határon túli Karitász szervezetek munkatársainak szervezték meg a képzést. A két workshopból és egy 40 órás képzésből álló felkészítő gyakorlatorientált, a résztvevők tapasztalatára, példáira épített, esetekből indult ki és azokhoz kapcsolta az ismereteket.

A határon túli szervezetektől – Erdélyből, Kárpátaljáról, Vajdaságból – 22 fő jelentkezett a képzésre.

Egy pár életének nehézségei gyakran összefüggést mutatnak a tudatmódosító szerek használatával, ugyanakkor a patológiás jelenségek nagy része a családban kezdődik, már kora gyermekkorban, a megoldatlan feszültségek és krízisek következtében a gyermekek fejlődése is sérül.
A párkapcsolati pszichoedukáció úttörő jellegű foglalkozás, bár ma tanácsadás és coaching igen könnyen elérhető, különböző szakmai háttéren vagy éppen a szakmai háttér hiánya ellenére is, ám kevés a képzett szakember aki az önreflexió és mentalizácó folyamatát csoportos módszerrel tudja segíteni ezen a területen. A pszichoedukációs csoport elsősorban azoknak hasznos, akik rendelkeznek belátással, az önreflexió készségével, ám hiányos ismereteik miatt nem tudják hogyan kell a kapcsolatokat gondozni, fejleszteni.

A jelen képzés azt célozta, hogy a párkapcsolati pszichoedukáció módszerét, amelyet a RÉV Szolgálat kidolgozott, és csoportvezető képzésként akkreditált, határon kívüli magyar segítő szakembereknek is átadjuk. Ez azért is különösen fontos, mert Magyarországon, differenciált pszichológus és szociálismunkás szakképzések léteznek, melyek során posztgraduális oklevelet lehet szerezni, ám ez a felsőoktatási szakosodást segítő képzési rendszer más kelet európai államokban nem feltétlenül létezik.

A képzési program célja, hogy a résztvevők felkészüljenek párkapcsolati pszichoedukációs foglalkozások vezetésére. Szociális területen dolgozó, releváns alapképzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakemberek számára kívánt elméleti és gyakorlati tudást nyújtani. A mentalizáció és az önreflexió egyszerűnek tűnik, ám a munka során egyértelművé válik mennyire nehéz elindítani a folyamatot.

A párokkal folyatatott munkában fontos megérteni, hogy milyen dinamikával működnek a kapcsolatok, milyen feltételek szükségesek a pár fejlődéséhez és milyen kockázati tényezők vannak egy adott kapcsolatban. A csoportvezetők egy előre meghatározott tematika alkalmazásával facilitálják az önreflexió mélyülését, segítik viselkedés dinamikájának megértését, a változások igényének megjelenését.

A képzés eredményeképpen, a résztvevők, ismereteteket szereztek a következő témákban:
1. A vonzás törvényei, a választások dinamikája; nő és férfi ideálok, korai kapcsolódási minták, fejlődési útvonalak.
2. Az eredő család szerepe a párkapcsolatokban, minták ismétlődése és újítások lehetősége.
3. A kielégítő kapcsolat ismérvei, szakaszok és jellemző problémák.
4. Kölcsönösség vagy egyenlőség, avagy ki mit tesz bele?
5. Az együttélés fő témái: szexualitás, munkamegosztás, anyagi felelősség.
6. Hűség a valós és virtuális térben. A jelenkor sajátosságainak hatása a kapcsolatokra.
7. Az egyén és a pár öröm-forrásai. Örömforrás tervezés.
8. Kommunikáció a kapcsolatban
9. Kritikus helyzetek kezelése, hullámzás és stabilizálódás.
10. Párkapcsolat patológia: konfliktus vagy játszma?
11. Dominancia és alávetettség a kapcsolatban.
12. A kielégítő (jó) kapcsolat szabályai, a változás tervezése.
13. A csoportvezetés gyakorlati készségei

A képzés során a résztvevők előadást hallgathattak az önreflexióról, a mentalizációról és a mentális képekről, majd különböző, saját élményeken alapuló gyakorlatokkal sajátíthatták el a tanultakat. Emellett a pszichoedukáció szükségességéről, a társadalmi lét és a párkapcsolat alakulásának összefüggéseiről, jelenben tapasztalható párkapcsolati krízisekről, a jó kapcsolat feltételeiről, valamint a kapcsolatok fejlesztéséről, az önreflexióról és a pszichoedukációs módszerekről is szó esett a képzésen. Minden témához kiscsoportos gyakorlatok is társultak.

A képzés igen intenzív légkörben dolgozott, a résztvevők személyes tapasztalatai, problémái, felvetései a gyakorlati felkészítést nagyban segítették.

Márton Andrea és Dr. Váry Annamária

 

A képzés megvalósítására az EMMI és a Katolikus Karitász között létrejött 39637-2/2016/SZOCSZOLG azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008