Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Együtt a dohányzás ellen

Dohányzásról leszoktató program az egri RÉV-ben.

Hazánkban az egyik legtöbb embert érintő, és a krónikus betegségek kialakulásáért is leginkább felelőssé tehető káros szenvedély a dohányzás. A többi függőséghez hasonlóan, a dohányzás esetében is nagy szükség lenne a megelőzésre, és a változtatni akarók támogatására.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata előző év szeptemberétől már csoportos formában is támogatja a cigarettát letenni szándékozókat.

A tréning jellegű csoportos foglalkozások tíz alkalomból állnak, és nagymértékben építenek a résztvevők együttműködésére, és egymásnak adott visszajelzéseire. A csoporton a leszokás különböző szakaszaiban lévő emberek megoszthatják tapasztalataikat egymással, ami hatékonyabb lehet, mint egy a dohányzás káros hatásairól szóló előadás meghallgatása. Gondoljunk csak a különböző önsegítő csoportokra. Ezeknek a hatékonysága is elsősorban a közös célért való tenni akarás és a társas támogatás erejének kihasználásában rejlik. A RÉV-ben működő "dohányos csoportot" az intézmény szakemberei vezetik, akik nagy hangsúlyt fektetnek a csoporttagok ösztönzésére, hogy azok képesek legyenek családi és baráti támogató hálózatok kialakítására. A változás folyamatában fontos, hogy az érintettek mellett mindig álljon valaki, aki bátorítani, vagy esetleg emlékeztetni tudja eredeti célkitűzéseire az embert.

A foglalkozások segítséget nyújthatnak a motiváció erősítésében, a dohányzás mellett és ellen szóló érvek mérlegelésében, amik segíthetik a résztvevők változás melletti elköteleződését.

A jelentkezők emellett kipróbálhatnak olyan technikákat, amik növelhetik a leszokás esélyeit.

Az egri RÉV munkatársai kapcsolatban állnak számos egészségügyi és civil szervezettel, így szükség esetén a résztvevők megfelelő szaksegítséghez juthatnak, ha például a nikotinpótlásról, vagy egészségi állapotukról szeretnének többet megtudni. Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb embernek csak a negyedik-ötödik próbálkozásra sikerül megszabadulnia a dohányzástól, ezért ha valakinek nem megy elsőre ne keseredjen el, hanem kérje inkább szakember segítségét a változáshoz.

Az egri RÉV munkatársai folyamatosan várják az ingyenes programra jelentkezőket a 36/518-328-as és a 30/692-5785 telefonszámokon, vagy az egerrev@t-online.hu email címen.

Tóth Róbert
Terápiás segítő

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008