Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Határokon átívelő drogprevenciós képzés

A Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata képzési programot szervezett a drogmegelőzés és drogterápia területein dolgozó magyarországi és határon túli magyar szakemberek számára Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló programon a RÉV hálózat munkatársai mellett a szenvedélybeteg segítés területén működő délvidéki, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai szakemberek vettek részt.

A képzési program három alkalomból áll, mely október 17-én indult útjára Budapesten. A program szakmai megnyitóján Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy „az ilyen szakmai továbbképzések és a folyamatos szakmai fejlődés új utakat nyithatnak a prevenció területein és új kapukat jelenthetnek a szenvedélybetegséggel küzdők bezárkózott világába is”.

A megnyitóban Bódy Éva, az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályvezetője felvázolta a prevenciós célú törekvéseket, pályázati lehetőségeket, majd Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója mutatta be az NRSZH tevékenységét és célkitűzéseit.

A képzés célja, hogy a szakemberek által használt és ismert módszerek skálája tovább bővüljön új módszerekkel az érzékenyítés, a drogprevenció, a kortárssegítés, a pszichoedukáció, a pedagógusok és a szülők képzése terén is. A Magyarországon működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatoknál és más szervezeteknél használt, valamint jól bevált gyakorlatokat előadások és csoportmegbeszélések keretében ismerhették meg a résztvevők és oszthatták meg egymással tapasztalataikat, tudásukat. A szakmai nap folyamán sok érdekes kezdeményezést és ötletet hallhattak a résztvevők. Bemutatásra kerültek például iskolai egészségfejlesztési, valamint speciális csoportok körében és lakótelepeken indított prevenciós programok, prevenciós célú nyári táborok, pszichodramatikus csoportfoglalkozások, alternatív szülői értekezletek és egymást segítő kortárs csoportok is. A széleskörű szakmai nap bizonyosan hozzájárul majd, hogy a résztvevők felhasználva a hallottakat hatékonyan és új módszereket kipróbálva végezzék tevékenységeiket.

A képzési program márciusban folytatódik, akkor az addiktív problémákkal küzdő családok elérése és segítése kerül a fókuszba. Áprilisban pedig egy 40 órás pszichoedukációs képzés segíti majd a szakembereket a szenvedélybetegekért és a veszélyeztetett célcsoportokért végzett prevenciós munkájukban.

Katolikus Karitász

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008