Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Párkapcsolat – újratöltve

Életvezetési és/párkapcsolati szerviz (csoport) indul a budapesti RÉV Szolgálatnál.

Pszichoedukációs csoport - párkapcsolati témakörben

Napjainkban egyre többen vallják, hogy nem könnyű megfelelő társat találni és tartós, örömteli kapcsolatot kialakítani. Ezt a véleményt a házasságkötési hajlandóság csökkenése és a válások magas aránya is alátámasztja. Szerencsére európai szinten „csak” középmezőnyben helyezkedünk el, a listavezető országokban a válási arány eléri a 75%-ot.

Kétségtelen, hogy ma már nem tartjuk jónak azt a modellt, amely egy olyan életmód keretei között alakult ki, melyben a nők otthon dolgoztak, életük a család körül forgott. Ma egyre inkább azt szeretnénk, hogy a párkapcsolat egyenlő felek közötti „szerződés” legyen, csakhogy ezt nehéz megvalósítani. Legtöbbször még mindig az történik, hogy az egyik fél domináns, a másik pedig nem tudja érvényesíteni, amit szeretne. A jó párkapcsolatnak a következő három pillérre kellene alapozódnia:

  • a meggyőződésre, hogy mindkét fél egyenrangú, egyik sem értékesebb, mint a másik
  • elköteleződésre az őszinte kommunikáció irányába, amelyben kifejezik vágyaikat, elvárásaikat bármely területen
  • a megegyezésre, hogy nem keverednek hatalmi játszmákba

Ezek az elvek azt jelentik, hogy mindkét félnek oda kell figyelnie a másik igényeire és azokat ugyanolyan fontosnak elismerni, mint a saját igényeit. A gondot az jelenti, hogy amit elvi szinten tudunk, az a mindennapokban valahogy nem érvényesül. A párkapcsolatot ugyanis a családban tanuljuk meg, és akármennyire is szeretnénk elkerülni, gyakran akaratlanul is azt ismételjük, amit otthonról hoztunk. Ha ez nem válik be, akkor sokan könyvekben keresik a választ kérdéseikre. Ám az információs társadalom ontja a tudnivalókat, különböző csatornákon, sokszor egymásnak ellenmondó nézeteket, vagy felületes, divatos ál-megoldásokat közvetít, a gondban levő embernek nem könnyű tájékozódni.

A Katolikus Karitász 12 alkalmas pszichoedikációt tervezett, melyek hosszú távú célja a párkapcsolati készség és tudatosság növelése; olyan életvezetés kialakítása, amely a harmonikus együttélést segíti, és a következő generációnak is mintaként szolgálhat. A rövid távú cél egy pszicho-edukáció sorozat megvalósítása, amely alkalmanként egy-egy témát jár körbe, és amely a párok hozott problémáit tárgyalja. A folyamat segíti a pár működésének mélyebb megértését, az ismétlődő minták feltárását, a kapcsolat-gondozás - fejlesztés lehetőségeinek megismerését, problémák korai felismerését, megoldási módok, lehetőségek kipróbálását.

A párkapcsolati kérdésekben a pszichoedukáció az a módszer, amely célirányosan a kérdező igényei szerint haladva, rávilágít arra, hogy „mi folyik” az adott kapcsolatban, kinek mi a szerepe benne és min kellene változtatni. A résztvevők hozzák a problémákat, amelyet a két csoportvezető segítségével együtt dolgoznak fel. A most induló csoportban a vezetők egyike család terapeuta, a másik pedig klinikai pszichológus és pszichoterapeuta. A csoportban maximum 12 férőhely van.

Csoportvezetők:
Márton Andrea, szociológus, csoportterapeuta, szakvizsgázott szociális munkás
Dr. Váry Annamária, pszichoterapeuta, tanácsadó szakpszichológus

A csoport kezdő időpontja: szeptember 27., szombat 9.00 - 11.00 óráig. (a további időpontok ezen az alkalommal kerülnek megbeszélésre)
Helyszín: Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat 1115 Budapest, Bartók Béla út 96.

Jelentkezni lehet:
telefonon: 06-1-466-44-55
mobilon: 06-30-553-63-75
e-mailban: caritas.revbp@mail.datanet.hu

A programot az EMMI 12702/2014/SZOCSZOLG - KK-CH 2014 azonosítószámú projektje támogatja.

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008