Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

RÉV

Remény. Élet. Változás.

» RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

ELMARAD! - Tudatos Szülő, Tiszta Gyermek

A sorozat március 23-ra tervezett "Kamaszkrízisek - Megoldások, stratégiák, segítség Újbudán" című rendezvénye technikai okok miatt elmarad. A rendezvényt új időpontban fogják megtartani!

Formabontó rendezvénysorozat vette kezdetét Újbudán a drog önsorsrontó hatásairól, a család, a szülők felvilágosult, tudatos viselkedéséről a gyermekük szerhasználatának megelőzése érdekében. A februártól májusig tartó programsorozat nyitó rendezvényén Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a 2017 évi droghelyzetről, a szülők felelősségéről, a példamutatásuk fontosságáról.

A rendezvénysorozat fővédnöke: Dr. Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere.

- Az elmúlt időszakban a szerhasználat volt a drogprevenció középpontjában, a megelőzéssel foglalkozó programok erre épültek – mondja Dr. Molnár László, Újbuda alpolgármestere. - Jelenlegi programsorozatunk újszerűségét abban látjuk, hogy a szerhasználatot következménynek tekintjük, alkalmazásának oka pedig sok esetben a család nem megfelelő működésében keresendő. Ezért a programsorozatunk célja, hogy a gyermeket nevelő családok körében a szerhasználattal összefüggő specifikus ismereteket adjunk át, ezzel is fejlesztve a szülői készségeket, erősítve a családi rendszert. A program részleteit a klasszikusan drogprevenciót megvalósító rendőrkapitányság munkatársai mellett, olyan szervezetek szakemberei dolgozták ki, akik tapasztalataikkal, tudásukkal ezen a területen is eredményesen segítik a családokat. Így Újbuda Önkormányzata, a Szülők Háza Újbuda Bölcsője Családi Központ és Játszóházzal, a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálattal, a Családbarát Akadémiával és a BRFK Újbudai Rendőrkapitánysággal együttműködve nyerte el a program megvalósításához szükséges pályázati forrást. Az Újbudai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) pedig támogatásáról biztosította a projekt megvalósulását – hangsúlyozta az alpolgármester.
Az egymással együttműködő szervezetek a droghasználat problémakörének, a függőség kialakulásának különböző területeit fedik le, ráláthatnak az oda vezető utakra, jelenségekre és a maguk szakterületén kezelni is tudják azt. Az erőforrásaik összekapcsolása, pedig várhatóan sikeresebbé teszi a közös munkát, elősegítve azt, hogy minél kevesebb családot érintsen közvetlenül a szerhasználat és az ezekből származó károk. A szervezők a rendezvénysorozat során 5 alkalommal várják majd a szülőket, családokat a különböző előadásokra, interaktív programokra.

A rendezvénysorozat nyitó előadásán Dr. Zacher Gábor toxikológus „Droghelyzet 2017.” című előadásban többek között az aktuális trendekről, divatról, a büntetőjog és a drogpolitika helyzetéről beszélt. Kiemelte a szülőknek hiányzik a tárgyi tudása, ám ennél fontosabb, hogy ők milyen szociális mintát mutatnak gyermekeiknek, milyen az értékrendjük a jövőképük.

- No Para interaktív előadás célja, hogy a szülők gyermekük születésétől fogva csökkenthessék a negatív függés kockázatát, felismerjék a rossz tendenciákat, a negatív függés jeleit – hangsúlyozza a Regős Judit a Szülők Háza vezetője. – Szeretnénk, ha a szülők képessé válnának saját példáikon keresztül hiteles és valós segítséget adni, kapaszkodót nyújtani gyermeküknek, ha felkészültek lennének, ha ismernék a szakmai segítői szervezeteket, szakmai ajánlásokat – mondta a vezető.

- A szenvedélybetegség soha nem csak az egyént, a függőt érinti, hanem hatással van a családtagokkal való kapcsolatra, a munkavégzésre, társadalmi életben való részvételre – mondja Márton Andrea, a Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársa. - A függőséget okozó szerek használatának velejárója a betegségtudat hiánya, a kontrollvesztés, a kapcsolatok beszűkülése, marginalizálódás és szeparálódás. Mindezek közvetlenül érintik a családtagokat. A család egy rendszert alkot, amelynek működésében előállhatnak különböző zavarok, nehézségek, problémák, melyek megoldásához önkéntesen külső segítséget lehet igénybe venni. Ezen holisztikus szemlélet keretében nemcsak a szenvedélybetegek, hanem a családtagok elérése, segítése, megerősítése is komoly feladatot jelent – mondja Márton Andrea.

- Bátorítani szeretnénk a szülőket a szerhasználat témájával való szembenézésre, felkészíteni őket a várható kérdésekre, és támogatni a korai felismerésben. Programunkon az elkerülés lehetőségeit is megmutatjuk – mondta Kulcsár Krisztina a Családbarát Akadémia vezetője.

- A rendőrség bűnmegelőzési tevékenysége során nem csak a gyermek- és fiatalokat szólítja meg, hanem közvetlen környezetüket, családtagjaikat, szüleiket. A szülők elsősorban az iskolákon keresztül érhetők el - mondja Dr. Liskány Csaba r. alezredes. - Az a célunk, hogy a rendezvény keretein belül betekintést adjunk a szülőknek a rendőrség által végzett munkába a szerhasználat megelőzésével összefüggésben. Szeretnénk, ha a gyermekeink érdekében a szülők partnerként tekintenének ránk, és közösen tehetnénk a droghasználat ellen - emelte ki a kapitányságvezető, majd hozzátette, a rendőr szülő is.

A rendezvény következő programja:

Kamaszkrízisek - megoldások, stratégiák, segítség Újbudán - Katolikus Karitász Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat
időpont: 2017. március 23. 18 óra - ELMARAD!
helyszín: Malom Közösségi Tér, Budapest, XI. kerület, Fehérvári út 88.

18.00 – Köszöntők

  • Dr. Molnár László, Újbuda alpolgármestere
  • Zagyva Richárd, a Karitász igazgató-helyettese

18.15 – Előadás: Segítség Újbudán – avagy a szociális ellátórendszer – Márton Andrea, a RÉV Szolgálat intézményvezetője
18.30 – Előadás: Kamaszkrízisek: megoldások, stratégiák – Dr. Szemelyácz János, addiktológus, pszichiáter, pszichorterapeuta
19.30 – Kérdések, válaszok

A sorozat további programjai:

Drogdilemák. Az egészségfejlesztés módszerei, lehetőségei - Családbarát Akadémia
időpont: 2017. április 7. 18.30 óra
helyszín: Albertfalvi Közösségi Ház, Budapest, XI. kerület, Gyékényes utca 45–47.

Nem a büntetés, a megelőzés a cél. A rendőrség ajánlata: „Bizalmi alapon” - együttműködés a szülőkkel
időpont: 2017. április 26. 18 óra
helyszín: BRFK Újbudai Rendőrkapitányság, Budapest, XI. kerület, Bocskai út 90.

Gyermek nap - elmaradt szülői kérdések, találkozás a rendezvénysorozat szakembereivel
időpont: 2017. május 28.
helyszín: Újbuda, Bikás park

A rendezvényeken való részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni itt lehet: csaladbarat.ujbuda.hu/drogprevencio

Az esemény facebook oldala: www.facebook.com/drogprevencioujbudan

Az esemény családbarát, így a szervezők a rendezvény idejére játszósarokkal várják a kicsiket. Emellett a rendezvény fogyatékos-barát is. Így az akadálymentes helyszíneken az infókommunikációs akadálymentesítésben a Híd Jelnyelvi Tolmácsszolgálat jeltolmácsai biztosítják a hallássérült vendégek számára a hangzó szöveg megértését.

A „Tudatos Szülő Tiszta Gyermek - Drogprevenció Újbudán” elnevezésű KAB-ME-16-C-25487 azonosító számú pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával és a Nemzeti Szociális és Rehabilitációs Hivatal közreműködésével került megvalósításra.

 

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


Kapcsolódó anyagok

© Katolikus Karitász - Caritas Hungarica 1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910 E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008