„Minden forrásom belőled fakad” – lezárult a NEK

Ferenc pápa szeptember 12-én Budapesten bemutatott szentmiséjével zárult az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melyen mind résztvevőként, mind szervezőként nagy létszámban voltak jelen a Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott világtalálkozóra három plusz egy évünk volt felkészülni, mind ötletelésben, szervezésben, mind lelkiekben. A Ferenc pápa által celebrált záró mise után pár nappal, most szeretnék visszatekinteni miben lehetett részünk karitászosként, mit adott nekünk a hazánkban megrendezett világtalálkozó.

Szeretetvendégségek országszerte

„Együtt ebédelünk velük nem pusztán élelmiszer osztást szeretnénk, hanem a közösségünket szeretnénk kifejezni a rászoruló emberekkel” – fogalmazott Erdő Péter bíboros, mikor egy korábbi sajtótájékoztatón ismertette a NEK nulladik napján megrendezésre kerülő szeretetvendégségeket.

A nyitómise előtti szombati napon országszerte közel ötezer nehézsorsú felebarátot láttak vendégül karitatív rendek, szervezetek így köztük a Katolikus Karitász is.

Budapesten a II. János Pál pápa téren megrendezésre kerülő ünnepségen részt vett és együtt evett a rászorulókkal Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A vendégek mindegyike egy segítő szervezettel érkezett: a Ferences Szegénygondozó Nővérek mellett a Teréz anya nővérei, a Szent Erzsébet Karitász Központ, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Csak Egyet Szolgálat, a Sant’Egidio közösség és a Jezsuita Menekültszolgálat tagjai kísérték gondozottjaikat, barátaikat.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban fogadták a rászorulókat, ahol Csordás Gábor egyházmegyei karitász igazgató köszöntése után Soltész Béla karnagy éneket tanított, majd rövid orgonaművel ajándékozta meg a résztvevőket. Ezt követően bábelőadás várta a családokat a plébánia udvarán, majd Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke az ebéd mellett lelki táplálékkal is ellátta a rászoruló embereket.

Az Egri Főegyházmegyében tíz helyszínen, Egerben, Gyöngyösön, Kazincbarcikán, Miskolc-Avason, Miskolc-Diósgyőrben, Miskolc-Mindszenten, Miskolc-Újdiósgyőrben, a miskolc-vasgyári egyházközségben, Ózdon és Pétervásárán közel 600 rászorulót láttak vendégül a karitász munkatársai és önkéntesei. Kazincbarcikán közös imádsággal, kulturális műsorral kezdődött a program, melyen Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója köszöntötte a meghívottakat. Rámutatott, hogy az ősegyházban minden szentmise után rendeztek szeretetvendégséget. Azok a hívek, akik megtehették, kosarakban vitték adományaikat a rászorulóknak, az akkori társadalom legkitaszítottabb rétegének, akikkel a szentmise után együtt fogyasztották el azt. A tehetősebbek egy asztalhoz ültek a szegényekkel. „Mi is ezt tesszük ezen a napon. Ez nem egy egyszeri, hanem egy kiemelkedő alkalom, amely még inkább felhívja figyelmünket az összetartozásra, arra, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk és felelősek vagyunk egymásért.

A Győri Egyházmegyei Karitász három helyszínen csaknem 300 rászorulót vendégelt meg. A Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron történő szeretetvendégségek is mind karitász önkéntesek segítségével valósult meg. A szervezők itt is törekedtek arra, hogy a gyakran személytelenséget sugalló ételosztás helyett közös elmélyülésre és egy kis beszélgetésre is meghívják a szegényeket. Ennek érdekében rövid elmélkedést és kulturális műsort hallhattak a rászorulók, melyben közreműködtek a házigazda szervezetek képviselői, versmondók és zenészek, illetve helyi lelkipásztorok. A szívélyes hangulatban lezajlott szeretetvendégség közelebb hozta egymáshoz segítőt és segítettet, önkéntest és rászorulót, s megérlelte azt az elhatározást, hogy a jövőben több hasonló rendezvényt szervezzenek.

A Hajdudorogi Főegyházmegyében a Szent Lukács Szeretetszolgálat és az Egyházmegyei Karitász közös szervezésében százötven rászorulót láttak vendégül Debrecenben a Székeshegyház előtti Attila téren.

A Kaposvári Egyházmegyei Karitász is egy tál meleg étellel látott vendégül közel hetven embert. - Szeretetet vinni az emberekhez. Bármilyen módon: segítség formájában, akár anyagi támogatásban, de sokszor egy beszélgetésben vagy akár csak egy mosolyban – emelte ki a rendezvénnyel kapcsolatban Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója, Feketéné Szabó Márta.

A Miskolci Egyházmegyében a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola biztosította a helyszínt és az ebédet, ahol az egyházmegyei Karitász igazgatója, Csejoszki Szabolcs atya és önkéntesek segítettek a terítésben és a tálalásban. A vendégségen Atanáz püspök is együtt ebédelt a rászorulókkal. A vendégek meghívásában a miskolci hajléktalonnak foglalkozó szerveztek működtek közre.

A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász is csatlakozott az országos felhíváshoz, hogy rászoruló embertársait vendégelje meg egy tál meleg étellel. A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász és az egyházmegye intézményeiből érkező önkéntesek ezen kívül fodrászatot, vérnyomás- és vércukorszint mérést, valamint zenés-táncos műsort kínáltak a vendégeknek. A résztvevők személyre szabott tisztálkodási és higiénés szereket, ruhaadományt is kaptak, s lehetőségük nyílt a megyéspüspökkel, vagy mentálhigiénés szakemberekkel való beszélgetésre is.

A Pécsi Főegyházmegyében, Felföldi László, megyéspüspök nehéz sorsú családokat, hajléktalanokat, egyedülállókat, időseket látott vendégül. A Szent Egyed közösség és a Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai személyesen hívtak meg száz rászorulót, akikkel szolgálatuk folytán rendszeres kapcsolatban állnak. A Dóm tér déli részén sátrakat emeltek az asztalok fölé, ahol a meghívottak helyet foglalhattak. Meglepetésként a meghívottaknak még ajándékcsomagot adtak át a szervezők, a kisgyermekek számára még egy-egy játékról is gondoskodtak.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász 37 rászoruló családot, több mint 100 résztvevőt látott vendégül. Az ünnepségen részt vett Spányi Antal karitász püspök elnöke, aki beszédében azt hangsúlyozta: az esemény megszervezésének alapgondolata Jézus Krisztus főparancsa, hogy szeressük egymást. Ez az, ami az egyházat kétezer év óta mozgatja. „A szeretetparancsot az egyház mindig próbálta a maga módján, a maga körülményeihez alkalmazkodva, a kor lehetőségei szerint megélni. Erre kell ma is példát mutatni, ezt tették a szentek, és ezt tette a Szentatya is, amikor az Eucharisztikus Kongresszus idejében arra biztatott, hogy nyissuk meg a szívünket mindenki felé.”

Szegeden a szeretetebédnek az Ágota Kulturális és Közösségi Központ adott otthont, ahová a Karitász önkéntesei száz rászoruló családot, egyedülálló, idős embert hívtak meg egy közös ebédre.

A Váci Egyházmegyében közel 1000 rászorulót láttak vendégül ezen a napon. Vácon 90 olyan személyt látott vendégül Varga Lajos segédpüspök több, a városban szolgáló pappal, a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársaival, valamint a helyi plébániai csoportok vezetőivel közösen, akiket a Karitász rendszeresen támogat. Vendéglátók és vendégeik együtt fogyasztották el az ünnepi ebédet. Varga Lajos váci segédpüspök köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a szeretetvendégség – görög szóval agapé – az ősegyház hagyománya volt és szorosan kapcsolódik az eucharisztiához. Az első keresztények közös étkezését jelentette, amelyet az egyházközséget összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak meg, kezdetben az eucharisztia vétele előtt, később azt követően. Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy szándékuk ennek a közös étkezési hagyománynak a felújítása a későbbiekben.

Veszprémben a Katolikus Karitász munkatársai és önkétesei a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Házában látták vendégül a rászoruló családokat és időseket. Az eseményen részt vett dr Udvardy György veszprémi érsek is.

Családi nap a Margitszigeten

Szeptember 11-én a Kongresszus szombati napján került megrendezésre a NEK családi nap a Margitszigeten. A Családok Jézusban Közösség és a Katolikus Társadalmi Napok által szervezett napon, több mint 70 szervezet és két színpadon zajló műsorfolyam, lelki és szabadidős programok várták a látogatókat. A verőfényes napsütésben számtalan programmal várták az egyházmegyei karitászok a résztvevőket.

Az Esztergom-Budapest Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központ a kicsiknek gyereksarokkal, origamival és a most futó Karitász Rajzpályázatba segített becsatlakozni. A felnőttek részére bemutatták a Szenvedélybeteg-segítő Lelkiközpont munkáját, valamint bepillantást engedtek a Karitász-munka örömeibe és kihívásaiba. Ugyanitt bemutatkozhatott a RÉV Szenvedélybeteg-segítő szolgálata is, akik a gyerekprogramjaikon túl, tájékoztatást adtak addiktiológiai témában.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász Központ külön erre a napra elkészített szabadulószobával várta a kicsiket és nagyokat egyaránt, míg a Győri Egyházmegyei Karitász baba játszótérrel és gyermekfoglalkozásokkal kedveskedett a látogatóknak, ahol volt mese, kulcstartófűzés, papírvirág- és hűtőmágnes készítés, Karitász totó és mini puzzle.

A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász interaktív játékkal készült a Máriapócsi Nemzeti Kegyhellyel kapcsolatban, valamint rajzolósarokkal és ügyességi játékokkal a gyermekeknek.

A látogatók megismerkedhettek a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász – Szent Kristóf Ház különleges képességű fiataljaival is, akik sátrukban színes gyöngyökből álló karkötők, valamint dombornyomásos képek közös elkészítése közben meséltek mindennapjaikról, életükről. Székesfehérvárról bemutatkozott a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat is, ők részegszemüveggel, szerencsejáték szimulációval, totóval és addiktiológiai témában történő beszélgetésekkel várták a családi nap résztvevőit.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász kézműves programokon túl, egészségügyi programokkal is készült a sátrukba látogató vendégeknek vérnyomás- és várcukorszintmérésen túl egészségügyi tanácsadást is adtak.

Ünnepi misék

Szép számban voltak jelen a Karitász csoportok a NEK ünnepi szentmiséin is. A Ferenc pápa által celebrált zárómisén majd 1300 önkéntes közösen imádkozott az Andrássy úti szektorban.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megerősítő találkozásokat hozott elsősorban a szeretet forrásával, Jézussal, másrészt a közösségben megélt együttlétben. Kívánjuk, hogy ez a tapasztalat is alakítsa tetteinket / alakítson bennünket a felebarát szolgálatában a plébániai karitász csoportokban, intézményekben, egyházmegyei központokban, az egész karitász szervezetben.

Forrás és Képek: Egyházmegyei Karitászok, Győri Egyházmegye, Egri FőegyházmegyeHajdúdorogi FőegyházmegyeMiskolci EgyházmegyePécsi EgyházmegyeSzékesfehérvári Egyházmegye

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató