A Laudato si’ ötödik évfordulójára

közösen megvédhetjük a Földet, mindannyiunk otthonát

2015. május 24-én a Szentatya aláírta a Laudato si’ kezdetű enciklikát, hogy felemelje apostoli szavát az emberiség közös otthonára váró kihívásokkal kapcsolatban. A kulcskérdés az volt, hogy milyen állapotban akarjuk a gyermekeinknek, a jövő generációjának örökül hagyni a földet. Azt akarta, hogy az emberiség ismerje fel a közjót, hogy gondnokai legyünk annak az isteni ajándéknak, amit az emberiség kapott.

A Szentatya hangsúlyozta, hogy az átfogó ökológia, amely az emberi lényt helyezi minden tevékenység középpontjába ezen a világon, ahol minden összekapcsolódik, kulcsa a jobb jövő megteremtésének. Ragaszkodott ahhoz, hogy gondnokként mindannyian felelősek vagyunk, és részt kell vállalnunk Isten eszközeként a teremtés gondozásában.

A Covid-19 világjárvány rávilágított modern világunk sebezhetőségére és törékenységére, megerősítve Ferenc pápa apostoli szavait a Föld Anya gondozásának szükségességéről. Világosan rámutatott, hogy mindannyian összekapcsolódunk és nem hagyhatunk figyelmen kívül másokat, vagy nem élhetünk elszigetelve egymástól. Bizonyította azt a tényt, hogy mindenért együtt vagyunk felelősek és kötelességünk megvédeni az emberiséget, a környezetet, a természetet és a társadalmat, melyben élünk.

A Laudato si’ ötödik évfordulója a COVID-19 kontextusában közelebb visz minket Ferenc pápa üzenetének ahhoz a lényegéhez, hogy az ökológiai párbeszédnek most van itt az ideje, mielőtt túl késő lenne.  Legyen az ötödik évforduló emlékezete alkalmas arra, hogy egy pillanatra reflektáljunk, változtassunk és alkalmas az ökológiai változásra, hogy elkötelezzük magunkat egy új világ építésében, egy új kezdetben a Laudato si’ szellemében, ahol mindannyian testvéri lelkülettel képesek vagyunk meghallani a Föld kiáltását, meglátni a szegények könnyeit, igazságos társadalmat építeni, és gondnoka lenni egy biztonságos környezetnek.  

Az ötödik évfordulót szoros együttműködésben éljük meg Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában intézményével, rendezvénysorozattal, értékelésekkel. Mindannyian arra vagyunk meghívva, hogy részt vegyünk ebben kis csoportos reflexiókkal, kollégákként, plébániákban, iskolákban stb.

Karitászként elsődleges erőnk és küldetésünk lényege a közösségekben és a plébániákban van. Bátorítalak Titeket arra, hogy osszátok meg ezeket az eseményeket és tegyétek érzékennyé közösségeiteket annak fontosságára, hogy fontos tevékeny szerepet vállalni világunk megváltoztatásában szívünk és elménk átalakításával. A világjárvány idején táplált természetes szolidaritást folytatnunk kell és mindannyiunknak felelőssé kell válnia közös otthonunkért, a Földért.

Föld Anya gondozása elsősorban egyéni felelősség, amely kollektív felelősségvállaláshoz és elköteleződéshez vezet, amelyben mindannyiunknak szerepe van.

Aloysius John, a Caritas Internationalis főtitkára

Forrás: Caritas Internationalis

Fordítás: Katolikus Karitász Besze Erika 

Fotó: pixabay

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató