A leányvári Hivatásőrző Házban jártunk

Még tavaly októberben az Alba Caritas Hungarica Alapítvány fenntartásában működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia munkatársai Leányváron, a Hivatásőrző Ház vendégei voltak.

A Házat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította és működteti 2014 óta. Az intézmény célja és alapfeladata a szenvedélybetegek rehabilitációja.

Hidász Zoltán, igazgató és munkatársai szívélyesen fogadtak minket, majd részt vehettünk a ház lakóival együtt Magyar Balázs addiktológus főorvos úr kiégésről tartott előadásán. Az előadást követően Hidász Zoltán, intézményvezető mesélt a Hivatásőrző Ház alapításáról, működéséről és a kezeléseken alkalmazott terápiás módszerről. Kiderült, hogy a „minnesotai modell” szolgált alapul a leányvári rehabilitációs otthon létrehozásánál. Jelenleg 10-12 fő befogadására alkalmas a Ház, akik 5-6 hónapot töltenek bent. A napirendben szerepel előadásokon való részvétel, csoportfoglalkozás, terápia, egyéni konzultáció, és mindenek előtt az önmagukkal, problémájukkal való elmélyült foglalkozás. A munkatársak között vannak felépülőben lévő alkoholbetegek is. A Ház jelmondata: „Fontos vagy, egyszeri és megismételhetetlen érték. Ha elvesznél, az jóvátehetetlen lenne! Vigyázz magadra, segíts másoknak is a megmaradásban!”

Alapvetésként tisztázandó, hogy az alkoholizmus betegség, egy kóros függőség, az az állapot, amikor az ivás minden más szükségletet megelőz. Alkoholbeteg az, aki elvesztette a kontrollt ivása felett, nem képes önerőből végleges és teljes absztinenciát tartani. Az alkoholizmus sikeres kezeléséhez, a tünetmentesség eléréséhez 2 dolog szükséges: az egyik, hogy a beteg belássa, hogy probléma van az alkoholfogyasztásával, vagyis a személyes felelősség vállalása, a másik pedig az, hogy kérje és elfogadja a segítséget. A segítségnyújtás mindenkor felülről érkezik, a Ház munkatársai a terápiás programon keresztül eszközöket, módszereket adnak, folyamatos támogatást a józan élet eléréséhez és fenntartásához.

A jóízű ebéd után lehetőségünk volt egy szerhasználó őszinte beszámolóját meghallgatni vívódásairól; elesésekről és felemelkedésekről, feldolgozatlan érzésekről, amelyek visszaeséshez vezettek, és a bátorságról, eltökéltségről, hogy még ezután is lehet újrakezdeni.

Ezt követően az igazgató úr körbevezetett minket az épületen, megnézhettük az irodákat, csoportszobákat, a 2-3 ágyas lakószobákat, a társas élet helyszíneit és a pergolával és fóliasátorral is rendelkező szép, békét sugárzó kertet.

A Ház munkatársaival és lakóival együtt hisszük, hogy van remény a felépülésre, az alkoholizmusból való kilábalásra, - amit egyébként a 60-70%-ban eredményes terápia is alátámaszt -, de a végső gyógyulás Istennél van.

 

Székesfehérvári Egyházmegye/Sinkovicsné Máté Hortenzia

 

AZ ANONIM ALKOHOLISTÁK 12 LÉPÉSE

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben-, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.

3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk.

4. Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.

5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.

6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.

7. Alázatosan kértük Őt hiányosságaink felszámolására.

8. Listát készítettünk mindazokról, akiknek valaha kárára voltunk, és hajlandóvá váltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.

9. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk, vagy másokra nézve.

10. Folytattuk a személyes leltár készítését, és haladéktalanul beismertük, amikor hibáztunk.

11. Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat a saját felfogásunk szerinti Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéséhez.

12. E lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató