Emberség a periférián

A Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász újra bekapcsolódott a Periféria Egyesület mindennapos szolgálatába: hajléktalanokat látogattak meg, a leginkább rászorultaknak vittek adományokat Nyíregyházán.

Hajléktalanok. Nem átmeneti szállókon éjszakáznak. Ha van is még lakcímük, csupán a feltalálási helyükön alszanak. Szabad ég alatt, erdőben, parkban, buszmegállóban, hálózsákokba, rongyokba csavarva, sátorban vagy romos, elhagyatott, városszéli házban. Ők azok, akik a leginkább ki vannak szolgáltatva a hidegnek, a magánynak. Valamiért kint rekedtek a társadalmon, a falakon kívül. Általuk kialakított „lakterük” sokszor a zsúfolt bevásárlóközpontok vagy a tömött sorokat kiszolgáló gyorséttermek árnyékában található – a nagyváros félelmetes kontrasztjaként.

Hozzájuk látogat el estéről estére a Periféria Egyesület: élelmet, meleg teát, takarót visznek ezeknek az embereknek, hogylétük iránt érdeklődnek. Napközben 20-25 fővel vannak kapcsolatban, este 5-6 helyszínen 10-15 főt keresnek fel.

A tavalyi akciójához hasonlóan a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász is elkísérte egyik körútjára az egyesület két munkatársát. A téli ünnepek és újév elmúltával, de még húsvét előtt az adakozás háttérbe szorul az emberek életében. Ekkor van még nagyobb felelőssége a segélyszervezeteknek – vélte dr. Oláh Tamás. Konzerveket, tisztálkodó felszerelést, téli és meleg ruházatot, hálózsákot és takarót, valamint Béres-cseppeket készítettek össze, hogy odaadják a legnehezebb sorsú embertársainknak. Csupán néhány helyszínt látogattak meg március elején, így a szét nem osztott adományt az egyesület irodájába vitték, ahonnan az egyesület adja tovább igény szerint.

Figyelnek az igényekre a perifériások és a karitászos munkatársak is, hiszen van olyan helyszín, ahol főznek a kint élők.

Korábban kályhát, bútort is tudtak vinni nekik kérésükre a karitász munkatársai, így most is megkérdeztek, miben segíthetnek, hogyan tudnák elviselhetőbbé és élhetőbbé tenni a mindennapokat. Van, aki esőálló kabátot kért. Találkoznak ezen az estén tüdőgyulladással küzdő hajléktalannal is. S van, akit nem találnak „otthon”.

A Periféria Egyesület rendületlenül figyel ősztől tavaszig az utcán élő embertársainkra. Embertől emberig ér szolgálatuk.

Munkájukról Fodor Bélával, az egyesület szakmaivezető-helyettesével beszélgettünk. Podcast adásunkat hamarosan meghallgathatja médiafelületeinken.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató