Füstérzékelőket kapott a budapesti Karitászközpont

Füstérzékelő átadással folytatódott a Ne gyújtsa, gyűjtse! kampány Budapesten.

158 füstérzékelőt ad át a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett lakosok részére a karitatív szervezetek segítségével a „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampány keretében Budapesten. A program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze a lakosságot, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt.

A fővárosban évente 1000-1200 lakástűz keletkezik, legtöbbször figyelmetlenségből és valamilyen nyílt lánggal összefüggő tevékenység következtében. Ilyen a fűtés és a sütés-főzés, ugyanakkor még mindig gyakoriak az elektromos eredetű tüzek is. Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására.

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampányt szeptemberben indította a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. azzal a céllal, hogy tűzesetek és a sérülések megelőzése, visszaszorítása érdekében a hulladékégetés veszélyeire, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívja fel a figyelmet. A program részeként lakossági fórumokat, óvodai foglalkozásokat és iskolai látogatásokat tart a fővárosi katasztrófavédelem, továbbá 158 füstérzékelő készüléket ad át a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt segítségével a tűzkockázati szempontból leginkább veszélyeztetett állampolgárok részére.

Budapesten e négy karitatív szervezet részére a füstérzékelőket Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgatóságunk igazgatója 2018. november 14-én adta át. A Katolikus Karitász részéről Csorba Gábor, állandó diakónus, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász igazgatója, a Máltai Szeretetszolgálat részéről Adányi László, a Református Szeretetszolgálat részéről Victor Ágoston, a Magyar Vöröskereszt részéről pedig Horváth Péter Zsolt civil szakmai igazgató-helyettes és Nagy Tibor katasztrófavédelmi referens, területi vezető vette át a készülékeket.

Forrás: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató