Ismét elindult az Akarom tovább program

Kispesten 35 család részvételével folytatódik a Karitász családtámogatási programja. A 8 hónapig tartó program során számos olyan gyakorlati tanácsot, háztartásvezetési praktikát sajátítanak el a családok, amelyek hosszú távon jelentős javulást eredményezhetnek életkörülményeikben.

Június utolsó hétvégéjén indult el Kispesten az Akarom tovább program foglalkozás sorozata. A megnyitón Szigetvári Györgyné Rozika, a Kispesti Nagyboldogasszony Karitász vezetője, majd Vinczek György alpolgármester és Varga Attila szociális bizottság elnöke köszöntötte a családokat.

 

A program első alkalmán az egészséges táplálkozásról és sok családot érintő táplálkozási problémákról (liszt- és laktózérzékenység, inzulinrezisztencia) tanultak, majd közösen házi vegetát készítettek friss zöldségekből. A foglalkozások alatt fejlesztő és ismeretterjesztő célú játékos gyermekfoglalkozásokat tartanak a Karitász önkéntesei a résztvevő családok gyermekeinek. Így a szülők zavartalanul vehettek részt a napon.

2015-ben indult el először a XIX. kerületi Karitász szervezésében az Akarom program, amelynek elsődleges célja a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családok anyagi, szociális és mentális segítése olyan program által, amelyek rövidtávon segítik a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegítik a rossz szociális helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését.

 

A több hónapig tartó program során a résztvevő családok megtanultak háztartási naplót vezetni, hogy áttekinthetővé és tervezhetővé váljon pénzügyi helyzetük, megtalálják azokat a lehetőségeket, amelyekkel megtakarítást érhetnek el. A foglalkozások alatt megismerkedtek a tudatos háztartásvezetés alapjaival, higiéniai praktikákat, sajátítottak el, gyermeknevelési tanácsokat kaptak.

 

A program legfontosabb jellegzetessége, hogy olyan családoknak szól, akik „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be. A kispesti karitász 2015-ben és 2018-ban is megszervezte a programot, összesen 85 család részvételével.

 

 

Az Akarom tovább programba azok a családok jelentkezhettek, akik már az Akarom programban is eredményesen vettek részt és szeretnének további ismereteket elsajátítani. A program 8 hónapig tart, amelynek részei a családgondozás, ismeretterjesztő foglalkozások, tudatos háztartásvezetés és a takarékoskodás. A program zárásaként a karitász koordinátorral a családok közösen értékelik gazdálkodásukat.

Katolikus Karitász

Képek: Csapó Viktória/Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató