Isten gondoskodó szeretete az önkéntesek munkájában és a Szent Erzsébet kenyerek átadásában is jelen van

Püspöki szentmise Vácon.

Árpád-házi Szent Erzsébet, a segítő szeretet védőszentjének ünnepe alkalmából november 20-án Marton Zsolt váci megyéspüspök szentmisét mutatott be a váci Fehérek templomában, amelyen a Váci Egyházmegyében szolgáló karitászcsoportok képviselői vettek részt, hogy hálát adjanak az egyházmegyében karitatív tevékenységet végző önkéntesekért és abban kérték a Jóisten segítségét, hogy Szent Erzsébet lelkületével tudják végezni szolgálatukat a rászoruló embertársaikért. A szentmise keretében a főpásztor megáldotta a Szent Erzsébet kenyereket és átadta az idei Erzsébet díjakat.

A főpásztor homíliájában bemutatta Szent Erzsébet életének főbb állomásit, boldog házasságát illetve Ő és férje Lajos, türingiai tartománygróf természetére is rávilágított, amelyet a szerelem és az elfogadás övezett. Lajos halálát követően Erzsébet még inkább a mennyország felé fordult. Férje védelmét már nem kapta meg a környezetében élő „világ fiaival” szemben, ezért három gyermekével Marburgba költözött, ahol szigorú lelki vezetője, a ferences szerzetes Marburgi Konrád lakott. Maradék vagyonából menhelyet alapított betegek, szegények számára, ahol néhány segítőtársával együtt ápolta őket. Konrád ezt írja a róla szóló levelében: „Az volt a szokása, hogy naponta kétszer, reggel és este, minden betegét személyesen meglátogatta, és a legutálatosabb betegségben szenvedőket saját maga ápolta: az egyiket megetette, a másikat lefektette” (részlet a Szent Erzsébet-napi Oi-ból). A későbbiekben lelkivezetője engedélyével személyesen járt koldulni, házról-házra. A mennyei dolgok szemlélése töltötte be a szívétIsten előtt állítom, hogy alig láttam még olyan asszonyt, aki az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlás mellett annyira kitűnt volna a szemlélődő imában, mint Erzsébet – idézte Marburgi Konrádot Marton Zsolt. Majd a Deus caritas est (Az Isten szeretet) – című XVI. Benedek pápa enciklikáját idézve - aki a szeretett Istent utánozza, és az Ő karitászával, szeretetével gondolkodik, beszél, cselekszik az építi itt a mennyországot a földön – zárta szentbeszédét.

A szentmise végén a főpásztor megáldotta az Isten gondoskodó szeretetét, karitászát kifejező kenyereket, majd átadta a 2021-es Erzsébet díjat. Idén az elismerést Tóth Sándorné, a Rétsági Karitászcsoport alapító tagja; Gáspárné Gomola Aranka, a Dabasi Karitászcsoport alapító tagja és Kovácsné Hellner Mária, az Alsógödi Karitászcsoport önkéntese kapta. 

Szent Erzsébet elismerő oklevélben Katona Lászlóné, a Bagi Karitászcsoport alapító tagja; Sinkó Istvánné, a Kartali Karitászcsoport önkéntese és Bennárik Józsefné, a Dabasi Karitászcsoport alapító tagja részesült. Az okleveleket az illetékes helyi plébánosok adják majd át az kitüntetteknek.

Az ünnepi napon háromezer-négyszáz darab Erzsébet kenyér érkezett a váci karitászközpontba a Katolikus Karitász és a Lipóti Pékség együttműködésének köszönhetően. Ezekből a kenyerekből vittek az önkéntesek a szentmisére, amelyek ott kerültek kiosztásra, illetve a karitászcsoportok elvitték saját településükre is a kenyereket, hogy részesüljenek belőle pártfogoltjaik.

Bölönyi Gabriella

Fotó: Egyházmegyei Karitász

Forrás: Váci Egyházmegye

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató