Legyen öröm az iskolakezdés Kárpátalján is!

A Katolikus Karitász idén már tizedik alkalommal indította el „Legyen öröm az iskolakezdés!” címmel az ország legnagyobb tanévkezdési segélyprogramját. A program fontos elemeként a trianoni döntés súlyos következményeit szeretné enyhíteni a 100. évfordulón az elcsatolt területeken.

Itthon tíz évvel ezelőtt indult a Karitász „Legyen öröm az iskolakezdés” gyűjtése, idén tízezer családnak kíván segítséget nyújtani a segélyszervezet. Az elmúlt években hozzávetőlegesen több mint 30000 család kapott támogatást a Katolikus Karitásztól a szeptemberi tanévkezdéskor.

Száz, magyar osztályba iratkozott első osztályos kisdiák iskolakezdését segíti a Katolikus Karitász Kárpátalján. A trianoni tragédia századik évfordulóján a legkeletibb magyarok lakta településeken: Kőrösmező, Rahó, Aknaszlatina, Técső, Visk, Aknaszlatina, Csap, Gyertyánliget, Huszt, Munkács, Nagybocskó, Nagyszőlős és Ungvár elsőseinek ajándékoz színes ceruzát, zsírkrétát, vízfestéket, iskolatáskát és egyéb tanszereket a Karitász.

A Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Könyvtárellátónak köszönhetően a szórványban minden magyar gyermek ábécéskönyvet kap, melyből az olvasást és munkafüzeteket is, melyből a betűvetést is megtanulhatják az elsősök. Az iskolakezdési csomag jelképes ajándék is azoknak a családoknak, akik a szórványban is megőrzik a magyar nyelvet és kultúrát, és továbbadják gyermekeiknek.

Legyen öröm az iskolakezdés az elcsatolt területeken is! Ez volt a célja a Katolikus Karitász akciójának, amikor 2017-ben a Délvidéken és Kárpátalján is elindította iskolakezdési programját. Így idén már negyedik alkalommal küldenek adományt, a kárpátaljai és a délvidéki családok ennek köszönhetően stabilan számíthatnak erre a segítségre.

A szervezet eddig minden évben személyesen adta át a táskákat, ez azonban a mostani helyzetben nem lehetséges. Ugyanakkor gondoskodnak arról, hogy az iskolakezdésre valamennyi támogatott családhoz megérkezzen a tankönyvből és egyéb tanszerekből, valamint táskából álló csomag.

Ezekhez a célokhoz kéri a szervezet a jószándékú adományozók felajánlásait, hogy közösen minél több gyermeknek segíthessenek. Az adományokat szeptember 15-ig fogadják az alábbi módokon:

Mi mennyit ér?

Fotó: Katolikus Karitász / Vermes Tibor (archív)

Katolikus Karitász

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató