Gyermekzsivaj, nyüzsgés, Narda, Karitász tábor

Szerdán 160 gyermek zsivaja töltötte meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai táborát, ahova aznapra 42 jánosházai gyermek is érkezett, hogy megismerje a katolikus tábor mindennapjait és belevesse magát a gyermeki önfeledtség semmihez sem fogható érzésébe.

Június 16-án nyílt meg a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai tábora, hogy nyolc héten keresztül hasznosan kösse le az ideérkező kis táborlakók energiáit. Idén a jószolgálati szervezet a tábor ideje alatt, a hét minden szerdáján vendégül látja az állami gondozott gyerekeket Kőszegről, Gencsapátiból és Szombathelyről, valamint a megye katolikus iskoláiból is fogad vendégeket. Július 1-én a jánosházai Szent Imre Általános Iskola 42 diákja vetette bele magát a tábor nyújtotta kalandokba, szabadidős tevékenységekbe.

Az iskola igazgatója, Molnár Terézia érdeklődésünkre elmondta, nagy örömmel fogadták a meghívást, a tábor életét régóta figyelemmel követik már, így most "testközelből" is megtapasztalhatják az itt folyó foglalkozásokat, közösségi életet. Másodiktól nyolcadik osztályosig hoztak gyermekeket, elsősorban olyanokat, akik részben szociálisan hátrányos helyzetűek, de nyomósabb érv volt az iskola közösségi életében kifejtett aktív tevékenység. "Páratlan lehetőség volt, hogy átmehettünk a templomba, ahol kispapokkal találkozhattak a gyerekek. Nagyon közvetlenek, személyesek voltak, a gyermekek bármilyen kérdésére válaszoltak. Az pedig külön meglepetés volt, hogy karamellás ostyát is kaptunk, amit diszkréten "elropogtathattunk" a templomban" - válaszolta érdeklődésünkre Molnár Terézia.

Sámson Dóra 5 éve a nardai tábor kis lakója, és hogy miért szeret idejárni? Mert sok a kézműves foglalkozás, amik közül a kedvence a gyöngyfűzés, és új barátokra is szert tett az itt töltött idő alatt. Dóri édesanyja, dr. Sámsonné Sándor Ágnes úgy fogalmazott, a tábor nagyszerű lehetőség a szülőknek, mert nyáron a gyerekek felügyelete sok család számára megoldatlan. A kormány engedélyezte a napközis táborokat, ennek hatására pedig rengetegen jelezték igényüket a nardai táborra.

Ágnes elmondta, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász napközis táborába érkező gyerekeket hétfőtől - péntekig tartalmas programok, kreatív foglalkozások várják. A már említett gyöngyfűzés mellett kerámiázás, bőrdíszművesség, agyagozás, papírvirág készítés és művészetterápia is szerepel a foglalkozások között. A sportolási lehetőségek is minden nap biztosítottak, ezenkívül Tompa Ferenc és felesége ősi magyar íjászbemutatóval, lovaglással teszi emlékezetessé a táborlakók mindennapjait. A nemezelés rejtelmeibe is bevezetik a gyerekeket. Szabó Lászlónak, a Vas Megyei Iparszövetség elnökének köszönhetően kolléganői a varrás, a kézimunka szépségeivel ismertetik meg a gyerekeket. A felső tagozatos gyermekeknek a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai prevenciós előadásokat tartanak, többek közt internethasználattal és szerhasználattal kapcsolatban.

Kispapok is segítenek a táborban, így a keresztény-katolikus értékrendből a gyermekek is bőven kapnak. De hogy ők hogyan látják a tábort, arról két kispapot, Vigh Balázst és Pongrácz Benedeket kérdeztük.

"Ha felmerül az a kérdés, hogy miben más ez a karitász tábor, mint a többi katolikus szervezésű, akkor azt látom, hogy a többinél van egyfajta szűrés: egyértelműen a vallásosság a fő szempont, így a lelki élet sokkal intenzívebb tud lenni. Ez a tábor nem erről szól, itt nincsenek előfeltételek, ráadásul sok olyan gyermek van, aki nem vallásos közegből érkezik. Itt a szeretetre 'megyünk rá'. Mindannyian azon vagyunk, hogy szeretet adjunk az itteni gyerekeknek, ugyanis sokukon látszik, hogy szeretethiányosak. Próbáljuk azt megmutatni, hogy mi, katolikusok ilyenek vagyunk, tudunk nyitni mások felé. Egyfajta ökumené is ez talán" - mondta Vigh Balázs.

"Székely János püspökatya kérte a Szombathelyi Egyházmegye növendékeit, hogy idén ezt a gyakorlatot teljesítsük, mivel a szemináriumban előírás egy szociális tartalmú gyakorlatot teljesítése. Nekem ez az első karitász táborom, és azt tapasztalom, hogy vannak dolgok, amivel meg kell küzdeni, és vannak, amiből jómagam is töltekezni tudok a gyerekek között. Több egyéb táborban is segítettem idén nyáron, és azt látom, hogy a gyerekeknek igényük van a közösségi létre, ezzel együtt olyan programokon vehetnek részt, amiket otthon nem tudnak teljesíteni, megkapni" - mondta el Pongrácz Benedek.

Arra a kérdésre, hogy készültek-e előre ötletekkel, csapatépítő játékokkal, Balázs azt emelte ki, hogy inkább koordinátorként, segítőként vannak jelen. Benedek azzal a szándékkal érkezett ide, hogy mindig fenntartson egy vidám hangulatot, és a gyerekek jól érezzék magukat. Néhány játékot hozott magával, de ezzel inkább a félrehúzódó, egyedül játszó gyerekeket 'csábítja' közösségi részvételre.

"Ami igazán fontos számunkra, hogy megtanuljuk, mi is az a szolgálat, amire mi készülünk. Az emberek közt embereknek kell lennünk, nincs privilégiumunk, tudnunk kell olyan példát mutatni, amiben a szeretet és a szolgálat eggyé forr. Az együttlétben való szeretet megnyilvánulása - ez a karitász tábor küldetése" - összegezte Benedek.

A Vas Megyei Labdarúgó Szövetségtől minden héten három játékvezető érkezik, akik a táborban résztvevőket oktatják a labdarúgás szabályaira és mérkőzéseket is vezetnek. Lapunknak közülük Dobos Dominik nyilatkozott:

"A Magyar Labdarúgó Szövetség Vas Megyei Játékvezetői Bizottsága képviseletében vagyunk itt. Nemcsak játékvezetői minőségünkben, hanem az életünkre vonatkoztatva is szeretünk karitatív tevékenységet végezni. Itt a sportág szépségén túl sportszerűségre, egymás tiszteletére és a játék szabályaira tanítjuk a gyerekeket. Hisszük, hogy a sport nagyon sok mindenre megtanít, nemcsak a testet, a lelket is fitten tartja. Bízunk benne, hogy a gyerekek közül sokan majd a játékvezetéshez is kedvet kapnak és soraink közt üdvözölhetjük őket."

A játékvezetők relikviákat is átadtak a legügyesebbeknek: a hetesrúgó verseny nyertese egy már nem használt játékvezetői mezt, második helyezettje szabálykönyvet kapott, míg a szellemi totó legjobbjai csokijutalomban részesültek.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tábora lassan félidejéhez érkezik, még öt héten keresztül visz gyermekzsivajjal kísért nyüzsgést a csendes határmenti falu életébe.

Forrás és képek: Vaskarika

A+ A-

1111 Budapest, Bartók Béla út 30. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató