Nyolcvan család kertje zöldellhet idén a nyíregyházi egyházmegyében a katolikus karitász vetőmag-programjának keretében

A Katolikus Karitász Öngondoskodó háztartások – Zöldellő kertek programja keretében március 24-én négy parókia karitász csoportjába vitt csomagokat dr. Oláh Tamás, az egyházmegye karitász-igazgatója. További négy parókia a nyíregyházi központban vette át a családok számára összeállított egységcsomagokat.

Az országos segélyprogram keretében évek óta olyan családok kapnak vetőmagot, akik rendelkeznek kis konyhakerttel, és vállalják, hogy tavasztól művelik földjüket. A program célja, hogy a családok – főként munkanélküli szülők esetében – a kapott vetőmaggal, kertjeik művelésével megtermeljék maguk számára a szükséges zöldségeket – olvasható a Katolikus Karitász honlapján a programról.

A Nyíregyházi Egyházmegyében nyolcvan család számára juttatják el a parókusok, vagy a helyi karitász-csoportok az egységcsomagokat, melyekben huszonháromféle vetőmag található, többek között sárgarépa, zöldborsó, bab, dughagyma, uborka, tök, kukorica, karalábé, saláta, sütőtök, valamint egy virágmag csomag is, mellyel szebbé tehetik portájukat a megajándékozott családok.

A segélyprogramban résztvevők egyfajta kötelezettséget vállalnak, hogy lehetőségeikhez képest gondozzák és betakarítják a termést. Gorcsa Péter nagyhalászi atya arról a hosszú távú tervről is beszélt, hogy a betakarítás időszakában – amennyiben azt a járványhelyzet engedi – egy árucserés piacot és közösségi összejövetelt terveznek a parókia körül.

Dr. Oláh Tamás karitász-igazgató Nagyhalászt követően Nyírkátára, Hodászra és Baktalórántházára is elvitte a vetőmagokat; további négy településen, Gávavencsellőn, Nyírmadán, Kántorjánosiban és Máriapócson is hozzájutnak a rászoruló családok az egységcsomagokhoz.

Az egyházmegyei karitász vezetője március 24-én a tartósélelmiszer-gyűjtésbe bekapcsolódó Nyírvasvári Görögkatolikus Egyházközség által összegyűjtött húsz élelmiszercsomagot is átadott Nyírkátán a cigánypasztorációs munkatársaknak, akik az adományt Kátán és Hodászon osztják szét rászoruló embertársaik között.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

 

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató