Személyes szeretettel az öngondoskodó családokért – Elindult a Zöldellő kertek program

Elkezdődött a Zöldellő kertek programunk, amelynek keretein belül közel 3000 családnak ajándékoztunk vetőmagokat. A program során szakmai támogatást is nyújtunk: önkénteseink a termőföld előkészítésétől az érett termés leszüreteléséig figyelemmel kísérik a munkát, tanácsokkal és igény esetén eszközökkel is segítik a kertgondozókat.

Idén is elindult a Katolikus Karitász Zöldellő kertek programja. A március 30-i megnyitóeseményt a Váci Egyházmegyéhez tartozó Újhartyánban tartották, amelyen jelen volt Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos igazgatója, Zagyva Richárd igazgatóhelyettes, McMenemy Márk a kertTv szerkesztője, média-kertész, vlogger, valamint a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója, Kovács Gábor is.

A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen Écsy Gábor elmondta, hogy 2023-ban a Katolikus Karitász ezen akción keresztül országszerte közel 3000 családot tudott támogatni vetőmagokkal, nagyjából 14 millió forint értékben. A csomagokban összesen húszféle zöldség – spenót, fejessaláta, spárgatök, sütőtök, háromféle uborka, karalábé, petrezselyem, cékla, kétféle sárgarépa, kétféle borsó, dughagyma, csemegekukorica, és háromféle bab – vetőmagjai találhatóak meg. 

A Karitász fontosnak tartja, hogy a több, mint 10 éve működő Zöldellő kertek program során szakmai segítséget is biztosítson a családoknak, hogy kertjeikben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be. E célból a csomagokhoz vetési segédlet is tartozik, amely bemutatja a sikeres termesztéshez szükséges előkészületeket, ültetési javaslatokat ad, valamint egyéb tanácsokkal látja el a kertgondozókat. A program részeként minden településen a helyi Karitász-önkéntesek kísérik figyelemmel a termesztést, igény esetén a szükséges eszközöket vagy segítő kezet biztosítva – mondta el Écsy Gábor, a Karitász igazgatója. 

A segélyakcióhoz 2023-ban McMenemy Márk is csatlakozott, aki rövid beszédében a kertek megművelésének fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy már egészen kis helyen is érdemes belefogni a termesztésbe, hiszen ez is az ember és a természet harmonikus együttélésének egy fontos formája lehet. A kertészkedés nemcsak anyagi szempontból lehet előnyös, hanem arra a boldogság egyik forrásaként is tekinthetünk. Arról a sokak által ismert tapasztalatról is beszámolt, hogy a saját termést mindig finomabbnak érezzük, annak leszüretelése meghatározó élmény. 

A beszédeket követően az újhartyányi támogatott családok átvették a vetőmagcsomagokat, majd egy helyi lakos kertjében folytatódott az esemény. A nagyjából 400 nm-es, vetésre előkészített kertben el is ültették az első borsómagokat. 

A Katolikus Karitász fontos feladatvállalásai közé tartozik a családok mindenkori segítése: a Zöldellő kertek program is ennek része. A szervezet tevékenységeinek támogatására most szja 1%-unk felajánlásával is van lehetőség, amelyről az alábbi oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők: Személyes szeretettel másokért.

 

A program a Belügyminisztérium támogatásával valósul meg.

Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

Katolikus Karitász

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató