Tárlat nyílt a 30 éves Szombathelyi Karitász munkájáról

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újjászervezésének 30. évfordulója alkalmából nagyszabású tárlatkörút kezdődött, aminek első állomása szeptember 3-án Körmend volt. Büki László írását adjuk közre.

A 35 tablóból álló, képekkel és szöveggel gazdagon illusztrált szabadtéri kiállítással a katolikus segélyszervezet a szolgáló szeretet három évtizedét tárta nagyközönség elé. A monumentális, ugyanakkor informatív vándorkiállítás tematikus formában adott átfogó képet a jószolgálati szervezet lelkiségéről és szerteágazó segítő tevékenységéről, ezáltal a város polgárai is betekintést nyerhettek a karitász munkájába - megszólítva és inspirálva a fiatal generációt az önkéntes munka örömteli szépségére, hasznosságára és időszerűségére.

A Szombathelyi Karitász újjászervezése Tuczainé Régvári Marietta és Győrvári Edith nevéhez fűződik. A megnyitón Ft. Kiss László plébános elmondta, örömére szolgál, hogy ennek a 30 évnek a munkájában ő is részt vehetett. Ez a szervezet egy élő, tevékeny, az új módszertanokra nyitott karitász.
Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a kiállítás mottóját idézte, vagyis a „szolgáló szeretet 30 évét". Ahogy utalt rá, ez a három évtized rengeteg mennyiségi és minőségi munkával telt el. A tablókat végigjárva kiderül, milyen szerteágazó ez a tevékenység, és hány intézményt működtet a karitász. Többek közt a RÉV Szolgálatot, a Hársfa-házat, a Levendula-házat, a Kríziskamra-mintaprojekt részeként a plébániai üres földterületeken kialakított szociális központokat, a Szent Miklós Gyógyfüves Házat, kávézót és teázót.
Tuczainé Régvári Marietta a karitász népszerűsítéséért, a lelki és testi bajban szenvedőknek nyújtott természetbeni és anyagi segítségnyújtás példaértékű szervezéséért Vas Megye Önkormányzata

Közgyűlésének elismerő oklevélében részesült.
Bebes István, Körmend polgármestere egy Jókai idézettel köszöntötte a kiállítást és a megjelenteket: „Egyetlen jótettnek emléke többet jelent, mint ezer fáklya ragyogása." A karitász azonban nemcsak egyetlen jótettet hajtott végre, hanem rengeteget, és ha ez a sok jótett mind világítana, akkor beragyogná az egész földet.
A világ azonban sajnos nem ebbe az irányba tart, pedig nagy szükség lenne rá, hogy azokra figyeljenek, akik erre rászorulnak, a mentális és anyagi problémákkal küzdőkre. A jótékonyság, a segítés a múltban is jelen volt, például a szerzetesrendekben, aztán a világ fejlődésével intézményessé vált. Gondok persze mindig akadnak, de a hit segítségével az akadályok legyőzhetők. A karitász munkáját a hit vezérli, ez az út nem könnyű, de a szervezet teljesíteni tudja szolgálatát, feladatát.

Dr. Székely János megyéspüspök Nagy Szent Gergely pápáról beszélt, aki a keresztény hit terjesztésén kívül a szegényeket is segítette. Az egyház küldetését a karitász teszi hitelessé. Jézus egy olyan világot álmodott, ahol a vagyon nem a kevesek kezében koncentrálódik, hanem minden ember esélyt kap az életre, a kibontakozásra. A karitász erről az igazabb, szeretetteli világról való álmot valósítja meg. A főpásztor kiemelte: az egyházmegyei karitász a Szombathelyi Egyházmegye egyik nagy büszkesége, Magyarország legaktívabb szegényekkel foglalkozó intézménye. Egy kimutatás szerint 88 plébániai csoportja és 800 önkéntese van, nyaranta több mint 1000 gyereket táboroztatnak és több mint 400 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Segélyszállítmányokat küldtek Kárpátaljára, Horvátországba, a magyarországi természeti és egyéb csapások sújtotta területekre.

A nagyméretű tablókra installált tárlatot a 30 év során regnáló 3 püspökről készült montázs nyitja, ennek a tablónak az elején a karitász tevékenységét lefedő hívószavakból álló szómozaik látható, majd a körmendi és a csákánydoroszlói plébániai karitász bemutatása következik. A tárlatanyagban láthatjuk a karitász intézményeit, életképeket a nardai táborról, segélyakciókat, majd fotók következnek az élelmiszerosztástól a migráción át a horvát földrengésig. A záró tabló a karitász védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek rózsalegendája, a festmény elkészítésének történetével színesítve. Kopriva Attila kárpátaljai festőművész alkotását a karitász minden nagy ünnepére magával viszi.

 

Szöveg és fotók: Büki László / Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 

A+ A-

Képgaléria

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató