Integrációs Központ Budapest

Segítségnyújtás az Ukrajnából Magyarországra menekülőknek

2022. február 24-e óta összesen 4 millió ukrajnai menekültet vettek nyilvántartásba Európában, Magyarországon pedig több, mint 38.000 menekültet regisztráltak. A háború kitörése óta a Katolikus Karitász munkatársaival és önkénteseivel közvetlenül segíti a Magyarországra érkező menekülteket – budapesti Integrációs Központunk mindeddig 2400 Ukrajnából érkezett család számára biztosított támogatást, fejlesztést, valamint szolgáltatásokhoz való hozzáférést. (A támogatások és szolgáltatások az egyházmegyei központokon keresztül is elérhetőek, melyhez az Országos Központ szakmai támogatást és módszertani megerősítést nyújt.)

Integrációs Központunk több szolgáltatást is biztosít, melyek közül lakhatási támogatási programunk immár több, mint egy éve folyik. A 2023-as évben azonban számos olyan egyéb szolgáltatással is bővült a palettánk, melyekkel célunk, hogy támogassuk ügyfeleinket egy hosszabb távú, önfenntartó élet megalapozásában itt Magyarországon. Így például, tekintettel arra, hogy az Ukrajnából érkezett, magyarul nem beszélő menekültek mindennapi boldogulását, oktatását, munkába állását is megakadályozhatja, nehezítheti a magyar nyelv ismeretének hiánya, Központunk intenzív magyar nyelvtanfolyamokat biztosít az érdeklődők részére, melyet kis csoportokban, jelenléti és online formában, délelőtti és délutáni időpontokban tartanak szakképzett oktatóink. Emellett munkaerőpiaci-integrációs tréningjeink is folyamatosan futnak, melyek során ügyfeleink csoportos és egyéni foglalkozások keretében megismerhetik a magyar munkaerőpiaci viszonyokat, a munkába állás feltételeit, a munkakeresés főbb módjait, és adott esetben közvetlen összeköttetésbe kerülhetnek potenciális munkaadókkal is.

Központunk a nyár folyamán napközis táborozási lehetőséget biztosított az érdeklődő gyermekeknek 6-12 éves korig, ahol táborozóink számos színes programban vehettek részt, így a kézműves foglalkozásokon, ügyességi vetélkedőkön túl ellátogathattak játszóházba, az Állatkertbe, a Csodák Palotájába vagy a Planetáriumba is. Balatoni élménytáborunkban pedig a gyermekek egy hétig térítésmentesen üdülhettek Balatonakalin, ahol fürdőzés, kirándulás, kalandpark és számos színes program várta őket. A tanév beköszöntével pedig hétvégi programok (múzeumlátogatás, vadasparki foglalkozás és számos egyéb izgalmas tevékenység), illetve délutáni fejlesztő foglalkozások várják a gyermekeket.

Az egészségügy területén is segítjük az Ukrajnából érkezetteket, hiszen a nyelvi, adminisztrációs és egyéb akadályok megnehezítik számukra a különböző egészségügyi szakellátásokhoz való hozzáférést. Szervezetünk két alkalommal szervezett szemészeti szűrővizsgálatot, ahol a szakértői szemvizsgálat biztosítása mellett lehetőséget nyújtottunk arra is, hogy az arra rászorulók ingyenesen szemüveget kaphassanak. Ezen kívül komplex egészségügyi szűrőnapon való részvételre is lehetőséget adunk ügyfeleinknek, ahol a szemészeti vizsgálaton túl nőgyógyászati szűrést, vérnyomás- és vércukormérést, illetve EKG-vizsgálatot is igénybe lehet venni.

 

A program a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg.

A+ A-

1115 Budapest, Bartók Béla út 104. Telefon: +36 1 372 0910

E-mail: office@caritas.org.hu Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008


Adatkezelési tájékoztató